W Biedronce olej w cenach sprzed inflacji. Kup na zapas, szybko się nie zepsuje
Olej jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, bez którego trudno się obyć w kuchni. Można na nim smażyć, ale też stosować go przy duszeniu i gotowaniu. Olej jest także ważnym dodatkiem do sałatek, surówek, zapiekanek i niektórych ciast. Jako tłuszcz roślinny ma tę przewagę nad masłem, czy smalcem, że nie zawiera cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jest więc od nich o wiele zdrowszy.
Na czym polega promocja na olej w Biedronce?
W tym tygodniu w Biedronce trwa promocja na Olej rzepakowy Polski. Jego cena za 1 litr przy zakupie 2 butelek wynosi 3,99 zł. To o 55% mniej niż regularna cena tego produktu. By skorzystać z tej dobrej oferty trzeba się okazać przy kasie kartą Moja Biedronka lub zeskanować aplikację Biedronka. Limit dzienny wynosi 4 l oleju na każdy dzień trwania promocji. Promocja na olej w Biedronce trwa do soboty 9 marca.
Jak należy przechowywać olej?
Olej jest dość trwałym produktem, pod warunkiem, że jest odpowiednio przechowywany. Oryginalnie zamknięty olej w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu można trzymać do 12 miesięcy. Optymalna temperatura przechowywania oleju to 4-10 stopni Celsjusza. Także można go wstawić do spiżarni, ciemnej piwnicy lub zamykanej szafki kuchennej, stojącej z dala od kaloryfera i kuchenki. Po otwarciu olej najlepiej zużyć w ciągu 1-2 miesięcy. W tym czasie nie należy go przechowywać na kuchennym blacie, bo to najgorsze miejsce do trzymania oleju.
Co można zrobić z oleju?
Oprócz klasycznego zastosowania oleju, można go też wykorzystać do przygotowania naturalnych produktów. Na bazie oleju warto zrobić np. domowy majonez. Jego przygotowanie nie jest trudne, a będziecie mieć pewność, że produkt będzie zawierał tylko naturalne składniki.
Jeśli lubicie aromatyzowane oleje, bez problemu możecie je przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy dodać do oleju gałązkę rozmarynu, kilka ząbków czosnku czy papryczkę chili, by po tygodniu oczekiwania otrzymać wonny produkt. Będzie idealny do sałatek i surówek, ale też sosów i zup.